Home Ads

Thursday, March 9, 2017

Antara Impian dan Harapan

Oleh : Nazifah AwiJam menunjukkan pukul tujuh lima minit pagi apabila Nur Dhuha mula memperlahankan kelajuan keretanya takkala matanya mula membaca nama sekolah yang tertera pada pintu pagar yang bercat kuning cair. Nampak sudah agak pudar warnanya. “Sekolah Menengah Kebangsaan Alam Permai”.

Hati Nur Dhuha mula dipalu debar. Maklumlah hari ini merupakan hari pertama tugasnya sebagainya seorang guru. Ketika melepasi pintu pagar utama sekolah, matanya terpandang akan kelakuan seorang pelajar yang baru tiba dengan menaiki kereta. Pemandu kereta itu pasti ayahnya kerana pelajar tersebut menyalami tangan lelaki itu dengan penuh tertib. Reaksi ayah pelajar tersebut selepas itu benar-benar menyentuh hati kecilnya. Si ayah mengangkat sedikit songkok yang berada di kepala anaknya lantas dicium dahi anaknya itu. SubhanaAllah. Terharu dia melihat keikhlasan si ayah menghantar anaknya ke sekolah. Nur Dhuha mula teringatkan dirinya. “Ikhlaskah hatiku untuk mendidik anak-anak bangsaku ini. Betul ke pilihan aku berada di sini. Ya Allah… bantulah aku dalam menempuh hari-hariku di sini.”

**********

            Malam kian larut. Nur Dhuha masih leka dengan buku-buku latihan yang masih banyak tersusun di hadapannya. Setiap kesalahan pelajarnya ditandakan dengan cermat. Dia telah diberikan tugas untuk mengajar matapelajaran Sains bagi tingkatan satu dan dua. Satu tugas yang agak melegakan hatinya kerana tidak melibatkan kelas peperiksaan iaitu tingkatan tiga. Namun, tugas mengajar tingkatan satu dan dua juga tidak harus dipandang ringan. Mendidik anak-anak remaja yang baru mula untuk mengenal dunia. Terlalu banyak benda baru yang harus mereka pelajari. Sifat ingin tahu yang sedang membuak pasti ada dalam jiwa setiap pelajar. Sifat itulah juga yang membuatkan Nur Dhuha meminati bidang sains. Dunia sains baginya adalah satu dunia yang sangat indah. “Melihat ilmu Allah yang sangat luas”. Itulah kata ayahnya dahulu.

            Ayahnya, Haji Karim bin Osman adalah individu yang banyak mempengaruhi jiwanya untuk meminati bidang sains. Ayahnya yang merupakan guru besar di sekolah rendah di kampungnya adalah seorang yang tegas dan penuh dengan disiplin. Sifat itu jugalah yang sedikit sebanyak mempengaruhi jiwa Nur Dhuha sekarang. Akibat sifat tegas dan degil mereka berdualah menyebabkan terjadinya satu pertengkaran antara mereka berdua suatu ketika dahulu. Peristiwa yang merubah halatuju hidup Nur Dhuha sekarang. Malam yang kian larut membawa ingatan Nur Dhuha kembali ke enam tahun lepas.

 Sekitar Oktober 2006

            “Mak, hari ini Dhuha balik lambat sikit ya. Ada projek sains di sekolah.” Jeritan Nur Dhuha yang kedengaran dari luar rumah membuatkan Mak Limah terhenti mencedok nasi lemak ke pinggan Haji Karim. Mak Limah memandang suaminya sambil tersenyum.

            “Tak habis-habis dengan projek sainsnya. Nak jadi saintis ke apa anak awak tu?”. Mak Limah ketawa kecil. Haji Karim yang mendengar memandang Mak Limah sejenak. “Mana boleh jadi saintis. Saya mahu dia ikut jejak saya. Jadi seorang pendidik. Besar pahala mendidik dan memberi ilmu ni”. Ujar Haji Karim sedikit tegas. Mak Limah yang mendengar hanya tersenyum. “Ikut abang haji la. Tapi jangan dipaksa pula anak awak tu. Nanti lain jadinya..” Haji Karim yang mendengar termenung jauh.

            Nur Dhuha merupakan satu-satu anak perempuannya. Anak bongsu daripada lima orang adik beradik. Kesemua anak lelaki Haji Karim memilih bidang pekerjaan yang berbeza-beza. Anak lelaki sulungnya kini berkhidmat sebagai seorang jurutera di sebuah syarikat minyak di ibu kota. Anak kedua dan ketiganya memilih bidang pertanian sebagai kerjaya mereka. Mahu berbudi kepada tanah kata mereka apabila Haji Karim mula banyak bertanya. Haji Karim masih lagi punya harapan kepada dua anaknya untuk mengikut jejak langkahnya. Namun, apabila anak lelaki keempatnya awal-awal sudah ditawarkan biasiswa ke luar negara dalam bidang kedoktoran, harapan Haji Karim hanya terletak pada Nur Dhuha. Anak bongsu perempuannya.

Sedari awal lagi dia sudah menanamkan minat mendidik kepada anak perempuannya itu. Nur Dhuha sering diajak ke sekolah tempatnya mengajar untuk memberikan tuisyen percuma kepada anak-anak kampung yang lemah dalam pelajaran. Tugas sebagai guru besar di sebuah sekolah kampung membuatkan Haji Karim nekad menyumbangkan sepenuh bakti dan tenaga bagi melihat anak bangsanya maju dan berjaya. Nur Dhuha juga dilihat cenderung mengikut jejak langkahnya. Namun, semenjak akhir-akhir ini Haji Karim melihat kecenderungan itu semakin hilang. Nur Dhuha seakan mempunyai minat yang berlainan.  Dia semakin sibuk dengan bermacam-macam projek sains di sekolahnya. Dan kata-kata isterinya tadi semakin membuatkan Haji Karim tidak senang duduk. Petang nanti dia akan mula bertanyakan Nur Dhuha. Impiannya untuk melihat seorang anaknya mengikut jejak langkahnya harus dipastikan tercapai. Dia harus memastikan legasi pendidik di dalam keluarganya diteruskan.

            “Dhuha, malam ini kelab astronomi nak buat cerapan. Awak nak ikut sekali tak?”. Raudhah yang sedang sama-sama mengemas barang eksperimen yang baru sahaja mereka selesai siapkan tadi memandang sejenak ke arah Nur Dhuha. Nur Dhuha hanya mendiamkan diri. Fikirannya sibuk memikirkan alasan yang dia mahu berikan kepada ayahnya. Sudah banyak kali dia terlepas peluang untuk mengikuti aktiviti cerapan kelab astronomi sekolahnya. Kali ini dia betul-betul mahu turut serta. Tekadnya untuk mendalami ilmu sains angkasa harus dimulakan mulai sekarang. Cita-citanya adalah untuk mengkaji setiap juzuk di langit. “Bintang, planet, meteoroid, komet...” Nur Dhuha tersenyum sendiri apabila teringatkan objek-objek di langit itu.

Impian untuk mengkaji setiap juzuk langit itu bermula apabila ayahnya membawa dia melawat Pusat Sains Negara ketika cuti akhir tahun sewaktu dia di tingkatan tiga. Hadiah sempena dia mendapat 8A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah(PMR). Dia yang baru kali pertama ke sana seperti rusa masuk kampung. Semuanya membuatkan dia terpegun. Keluar sahaja daripada Pusat Sains Angkasa itu, dia sudah memasang cita-cita baharu. Menjadi seorang saintis. Namun cita-citanya itu hanya dipendam di dalam hati. Dia tahu bahawa ayahnya memang mahukan dia menjadi seorang guru. Meneruskan legasi keluarga pendidik yang bermula dari moyangnya. Bukan dia tidak mahu menjadi seorang guru, tetapi bidang angkasa ini benar-benar membuatkan dia gembira. Dia gembira untuk mengkaji objek-objek yang jauh di luar sana.

Sekarang dia sudah berada di tingkatan lima. Tahun depan dia akan mula melanjutkan pelajaran. Perkara inilah yang semakin hari merungsingkan Nur Dhuha. “Tak apalah, nanti bincang baik-baik dengan ayah. Pasti ayah benarkan aku teruskan cita-citaku ini”. Nur Dhuha menenangkan hatinya sendiri. Balik nanti dia akan minta kebenaran ayahnya untuk ke sekolah malam ini. Kebetulan abangnya yang sulung akan pulang ke rumah petang ini. Ayahnya pasti sibuk bermain dengan cucu-cucunya. Nur Dhuha tersenyum riang.

                      “Mak, malam ni Dhuha ada aktiviti dekat sekolah. Mak tolong Dhuha boleh...” Nur Dhuha mula memujuk sambil memeluk erat lengan emaknya. Emaknya yang melihat hanya tersenyum. Mak Timah sudah mengetahui pasti aktiviti yang dimaksudkan oleh Nur Dhuha itu melibatkan aktiviti sainsnya. “Mak bukan tak mahu tolong Dhuha tapi sebaiknya Dhuha bagitahu ayah sendiri ya. Nanti bila Dhuha cakap dekat ayah, mak tolong la tambah sikit-sikit supaya Dhuha dapat ke sekolah malam ini”. Mak Timah mengusap lembut kepala anaknya. Nur Dhuha yang mendengar terus mengangkat kepalanya sambil tersenyum. “Terima kasih mak. Sayang mak!”. Pipi emaknya itu dicium mesra. Mak Timah hanya tersenyum melihat anak bongsunya itu yang mula beredar ke bilik air.

                        “Ayah, malam ni ada aktiviti cerapan dekat sekolah. Kelab Astronomi yang kendalikan. Dhuha nak pergi, boleh ayah?”. Haji Karim yang sedang membaca surat khabar di beranda rumah memandang Nur Dhuha yang sudah mula melabuhkan punggungnya ke kerusi di hadapannya. Muka anaknya itu dipandang lama. Sedikit pucat dilihat muka Nur Dhuha. Mungkin takutkan jawapan yang keluar dari mulut Haji Karim. Mak Timah yang datang membawa kopi panas dan kuih seri muka di dalam pinggan sedikit tersenyum memandangnya. “Bagi la Nur Dhuha pergi. Dah lama rasanya dia teringin nak ikut serta program sekolahnya tu. Along kan ada. Boleh dia tolong hantarkan Nur Dhuha malam ni”. Mak Timah memandang Haji Karim dengan pandangan yang sengaja diredupkan. Hati Haji Karim harus dilembutkan dahulu.

            “Baiklah,ayah benarkan Dhuha pergi malam ni. Tapi balik sahaja dari sekolah malam ni, ayah mahu bercakap sedikit dengan Dhuha”. Haji Karim memberi kata putus. Nur Dhuha yang mendengarnya sedikit lega walaupun hatinya dilanda resah juga memikirkan benda yang ingin diperkatakan oleh Haji Karim malam nanti.

            “ Planet Zuhal merupakan planet yang keenam di dalam sistem suria kita. Planet ini sangat cantik kerana ia dikelilingi oleh gegelang yang terdiri daripada batuan-batuan yang mengandungi pelbagai unsur kimia yang membolehkan ia kelihatan berwarna-warni..”. Penerangan oleh Cikgu Amir berkenaan planet Zuhal amat menarik perhatian Nur Dhuha. Sebentar lagi mereka akan memulakan cerapan. Sekarang mereka berada di bulan Oktober. Mengikut kiraan, bulan ini mereka akan dapat melihat planet Zuhal dengan jelas sekali apabila menggunakan teleskop yang berkuasa sederhana. Nur Dhuha begitu teruja kerana ini merupakan kali pertama dia menyertai cerapan yang dianjurkan oleh kelab astronomi sekolahnya.

            “Nur Dhuha, nanti giliran awak pula”. Suara Raudhah yang berada di tepinya membuatkan Nur Dhuha sedikit tersentak. Dia melihat Ikmal kawan sekelasnya sudah tersenyum simpul selepas berjaya melihat planet Zuhal dengan matanya sendiri. Nur Dhuha sedikit gementar apabila Cikgu Amir mula menganggukkan kepala kepadanya tanda gilirannya pula untuk melihat ciptaan Allah yang indah itu.

            Saat matanya menjamah kanta teleskop, jantungnya seperti berhenti berdegup. SubhanaAllah... Matanya telah melihat salah satu ciptaan Allah yang amat indah di alam ini. Objek yang berada beratus-ratus juta kilometer di atas sana sekarang berada betul-betul di hadapan matanya kini. Nur Dhuha dapat melihat dengan jelas gegelang yang melingkari sekeliling planet Zuhal. Indahnya ya Allah ciptaanMu. Kala itu, hatinya kuat mengatakan bahawa inilah cita-citanya. Tekadnya makin kuat. Dia harus berbincang secara baik dengan ayahnya berkenaan masa depannya nanti. Dia harus mempunyai tekad yang kuat untuk mencapai impiannya.

            Suasana pagi Jumaat yang sepatutnya tenang sedikit kecoh di rumah Haji Karim. Nur Dhuha dilihat memegang kemas tangan Mak Timah. Haji Karim berdiri tegak memandang ke luar, di birai beranda. Abang sulung Nur Dhuha, Firdaus hanya memandang sepi.

            “Ayah tetap dengan keputusan ayah, Dhuha. Dhuha sahajalah satu-satunya harapan ayah. Ayah harap Dhuha fikirlah baik-baik. Ini semua demi masa depan Dhuha juga”. Haji Karim masih berkeras dengan keputusannya. Air mata Nur Dhuha sudah mula mengalir perlahan dari pelupuk matanya.

            “Tapi ayah, ini impian Dhuha. Dhuha mahu capai apa yang Dhuha impikan selama ini”. Jawapan Nur Dhuha yang sedikit keras diselangi dengan esakkan kecil membuatkan Mak Timah memegang erat tangan anaknya itu. “Dhuha.... Jangan berkeras lagi sayang..” Mak Timah lembut memujuk. Firdaus yang melihat kedegilan ayah dan adiknya sedikit mengeluh. Dia amat memahami hasrat ayahnya untuk menjadikan Nur Dhuha seorang guru sepertinya. Namun, di suatu sudut yang lain, Nur Dhuha juga harus diberi peluang untuk melakukan apa yang dia inginkan selama ini.

            “Ayah, Aus rasa baiklah kita bincang hal ini lain kali. Dhuha, pergilah masuk bilik dulu”. Firdaus memandang lama ke arah adiknya. Nur Dhuha yang sudah mula teresak-esak di kerusi segera melangkah masuk sambil dipimpin emaknya.

            “Ayah, kita duduk dulu..” Firdaus memegang lembut lengan Haji Karim. Pandangan mata ayahnya selepas itu membuatkan Firdaus sedikit hiba.

            “Ayah sayang anak-anak ayah. Ini juga impian ayah,Aus. Impian datuk nenek Aus juga. Ayah tidak mahu memaksa Dhuha, namun ayah juga tidak mahu hampakan harapan keturunan kita”. Ayat-ayat yang keluar dari mulut Haji Karim membuatkan Firdaus hilang kata. Dia harus lakukan sesuatu sebelum segala-galanya menjadi semakin rumit. Adiknya, Nur Dhuha harus dibawa berbincang.

           Bunyi cengkerik yang datang dari pokok-pokok di belakang rumah membuatkan Nur Dhuha sedikit terhibur. Sudah dua hari semenjak peristiwa pertengkaran dia dan ayahnya berlalu. Nur Dhuha masih lagi memendam rasa. Dia hanya keluar ketika waktu makan. Selebihnya, masanya banyak dihabiskan di dalam bilik. Nur Dhuha bukan mahu menjadi anak derhaka, namun dia sedikit terasa dengan sikap ayahnya yang tidak mahu memahami perasaannya sekarang. Lagipun, inilah kali pertama dia membantah cakap ayahnya.

            Bunyi ketukan kecil di pintu bilik membuatkan Nur Dhuha mengalih pandang ke arah pintu biliknya.

“Dhuha, ini Along. Boleh Along masuk?”. Suara abang sulungnya kedengaran jelas di luar pintu biliknya.

“Masuklah.....”. Nur Dhuha segera beralih duduk di kerusi meja belajarnya apabila dia melihat pintu biliknya mula terbuka. Buku latihan matematik tambahan diselak laju. Nur Dhuha berpura-pura sibuk menyiapkan latihan.

            “Dhuha sibuk ke? Along mengganggu Dhuha ke ni....”. Firdaus meletakkan punggungnya di birai katil Nur Dhuha. Dia memiringkan badannya menghadap ke arah Nur Dhuha yang jelas kelihatan berpura-pura sibuk dengan buku latihannya. Firdaus tahu yang adiknya sedang mengelak untuk bercakap dengannya.

“Along nak cakap sikit boleh..”. Nada suara Firdaus yang sengaja dilunakkan sedikit berjaya membuatkan Nur Dhuha beralih duduk. Kerusi belajarnya digerakkan menghadap ke arah abangnya itu.

           Wajah Nur Dhuha dipandang lama. Jelas kelihatan ada riak-riak resah di wajah kecil itu. Firdaus sedar adiknya itu kini juga sedang bermain dengan perasaannya. Hubungan ayah dan adiknya amat rapat selama ini. Apabila hal pertengkaran ini berlaku pasti adiknya itu sungguh terasa.

          “Dhuha, Along harap Dhuha dapat dengar apa yang Along nak cakap ini dengan baik-baik ya. Along tidak akan berpihak pada mana-mana pihak. Sebagai abang sulung, Along hanya mahu yang terbaik untuk adik Along”. Wajah Nur Dhuha sedikit redup. Dia sudah mengagak pasti Along mahu memujuknya.

            Firdaus mengambil nafas sebelum menyambung bicaranya. “Dhuha tahu kan Along sayang adik-adik Along ...”. Firdaus melihat adik bongsunya itu menganggukkan kepala. Dia mula mengatur kata. “Sepanjang kita membesar, Along pasti Dhuha yakin yang ayah adalah antara ayah yang terbaik di dunia ini. Ayah membesarkan kita dengan penuh kasih sayang yang tidak berbelah bagi. Bagi Along sendiri, ayahlah idola Along selama ini. Dalam tegas, ayah sampaikan kasih-sayangnya kepada kita sehinggalah kita membesar dengan sempurna. Cukup diberikan makan, pakaian serta keselesaan hidup seperti orang lain. Ayah jugalah yang banyak membimbing kita dalam ilmu dunia dan akhirat..”. Firdaus berhenti sejenak sambil memandang wajah Nur Dhuha. Dilihat mula ada manik-manik halus yang menitis perlahan dari wajah polos itu.

  “Keturunan kita adalah daripada keturunan yang cintakan ilmu. Bukan sahaja ilmu dunia malah ilmu akhirat. Sebab itulah, moyang kita dahulu menjadikan guru sebagai punca pendapatan mereka. Pada zaman dahulu gaji seorang guru ni bukanlah mahal namun sebab cintakan ilmu, moyang kita tetap mengajar bagi menyampaikan apa yang terbaik untuk hidup ini. Menjadi seorang guru bagaikan sudah sebati dalam diri keturunan kita. Setiap keluarga pasti akan ada seorang yang akan menjadi seorang guru. Sehinggalah kepada keluarga kita sekarang. Along pasti Dhuha akan rasa yang Along juga tidak adil untuk Dhuha. Kenapa Along sahaja yang tidak memilih untuk jadi seorang guru sedangkan Along yang sulung? Along minta maaf banyak-banyak kalau Along juga pentingkan diri Along dahulu. Tapi percayalah ya Dhuha, Along yakin jiwa pendidik itu ada dalam diri Dhuha. Hanya kepada Dhuha sahaja harapan yang ayah sandarkan. Along harap Dhuha dapat buat keputusan dengan baik ya, dik..”. Firdaus memandang lama ke wajah kecil adiknya itu. Wajah yang kini sudah basah dengan air mata.

            Nur Dhuha memandang wajah keruh abangnya. Dia amat mengerti sekarang kenapa ayahnya begitu bersungguh-sungguh untuk menjadikan dia seorang guru. Walaupun masih terasa bahawa kenapa segala amanat moyangnya tergalas di bahunya, Nur Dhuha akur. Dia tahu hanya kepada dia sahajalah harapan disandarkan.

            “Tak apa Along, Dhuha faham ....”. Bunyi cengkerik yang makin kuat disusuli dengan dengungan katak membuatkan suasana malam kian terasa. Nur Dhuha pasrah jika ini pilihan yang harus dia pilih.

**********

2 Januari 2012-11 malam

Malam yang kian larut rupanya telah jauh membawa Nur Dhuha belayar ke enam tahun dahulu. Nur Dhuha mengalih pandangannya ke arah teleskop yang tersandar kemas di hujung katil. Hadiah daripada ayah sewaktu dia menerima surat tawaran melanjutkan pelajaran ke Universiti of Leeds dalam bidang pendidikan. Seorang ayah yang amat memahami jiwa anaknya. Nur Dhuha masih ingat kala itu dia tanpa segan selu memeluk kemas ayahnya dengan linangan air mata. Dia amat sayangkan ayahnya. Walaupun kata ayah pernah dibantah, dia tahu yang pilihan ibu bapalah yang amat terbaik untuk seorang anak. Dia telah merasainya. Sepanjang berada di bumi asing, Nur Dhuha telah berjaya menjelajah ke banyak negara bagi melihat keindahan alam. Teleskop kecil pemberian ayahnya itu jugalah yang telah menemaninya sepanjang masa. Dia telah mengikuti banyak program pencerapan sepanjang dia berada di bumi Leeds. Pengalaman yang tidak dapat diganti dengan apa-apa pun hatta wang ringgit sekalipun.

Bidang pendidikan juga adalah satu bidang yang amat mencabar. Rupanya ilmu Allah ini tiada batasannya. Semakin banyak dia belajar, semakin banyak perkara yang harus dia selidiki dan pelajari. Begitu besar dan luas kekuasaan Allah Taala.

Hatinya kini makin tenang. Cita-citanya untuk bergelar seorang saintis rupanya tanpa sedar dia telah kecapinya. Tekadnya hanya satu kini. Dia berazam untuk melahirkan lebih ramai lagi bakal saintis masa hadapan di kalangan bangsa melayu sendiri. Dan yang paling penting niatnya untuk mengangkat kembali ilmuan islam di mata dunia. Ya Allah...Kau berikanlah aku kekuatan serta keikhlasan untuk mendidik anak-anak bangsaku.

“Ayah, terima kasih kerana menyedarkan Dhuha bahawa dengan ilmu manusia akan diangkat martabatnya”. Nur Dhuha berbisik kecil sambil memandang lama pada wajah ayahnya di dalam potret keluarga yang terletak kemas di atas meja. Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.

Manusia itu harus punya impian,
Impian yang lahir daripada mimpi,
Namun,kita harus sedar kita ini punya Tuhan,
Yang Maha Melihat lagi Maha Memahami.


Author Image

Nazifah Awi
Setiap orang pasti seringkali bermimpi. Dan kadang-kadang mimpi mereka itu bertukar menjadi impian. Setelah punya impian, mereka pasti mengharapkan impian mereka itu bertukar menjadi realiti. Namun, kita harus pasrah andai impian itu bertukar harapan.

No comments:

Post a Comment

Kembali Ke Atas