Home Ads

Wednesday, February 8, 2017

Kebahagiaan

Oleh : Kakemama


Episod 4 : Kehadiran


Dua bulan berlalu. Merlisa masih bersifat dingin pada Allen. Allen tidak menghiraukan malah terus mencari dan mengejar Merlisa. Setiap kali bertembung Allen akn berkelakuan seperti Lelaki Nakal. Kebetulan mereka bertembung di luar pintu bilik kelas, ketika Allen dan tommy lalu depan kelas merlisa dan Erina, ketika itu juga Merlisa dan Erina keluar di saat Cikgu untuk PMP seterusnya tidak masuk kelas. Melihat Allen berada di depannya sambil kenyit mata kepada Merlisa. Pasti saja merlisa akn melangkah kakinya dengan seribu langkah tanpa menghirau sahutan Erina. Allen berjalan menuju ke kelasnya mampu tersenyum melihat telatah Merlisa. Adakalah bila waktu akhir sekolah , Allen akn menunggu Merlisa di Locker kasut. Adakala tindakan Allen mncul di meja makan ketika waktu rehat sambil menongkat dagu turut membuat merlisa degup pantas. Sehingga lah carnival Kantin terbuka sekolah , Merlisa terlibat dalam acara drama pendek.

Sebulan Sebelum Karnival Kantin Terbuka Sekolah

Pelbagai persiapan di sediakan. Terdampar Papan ‘ Majlis Persatuan Pelajar’

“Okay , kita ada pelbagai acara. Iaitu acara drama pendek dari kelas 2-1 ….,”kata tommy sambil mengeluarkan kenyataan. Bila terdengar kelas 2-1 , Allen terus berkhayal dn membayangkan lakonan yang akn timbul, seketika itu , Merlisa mncul dalam bayangannya dan memanggil namanya , ‘ Allen sayang,’ .. Allen menunjukkan reaksi muka nakal dengan menayang gigi dan senyumannya sehingga namanya di panggil oleh Tommy di endahkan. “ Allen!,” sergah tommy di depan matanya membuatkan igauannya terganggu apabila Merlisa berubah menjadi tommy. “ Sudah2 lah berangan tu, mengalahkan cinta aku dengan erina dah kau nie,” ketuk kepala Allen mengguna dokumen. Allen hanya mampu sengih sambil bermain gelang di tangannya. Tommy meneruskan perbicaraannya tentang acara yang akan diadakan. “ ohh ye , petang nie kita ada meeting dengan semua wkil kelas utk acara mereka. Acara pun hanya bape kelas terlibat, jadi mungkin kita perlu lantik seseorg untuk jadi Ketua Majlis Acara tersebut,” tommy memandang Allen. “ Yang terbaik dari kau , terbaik juga untuk aku,” balas Allen. Tommy terus senyum. “ Engkau tak tahu ke Karin akn terlibat dalam acara drama pendek kelas 2-1. Itu atas undian rayuan yang di hulurkan oleh wakil kelas mereka,” kata Tommy untuk mengembalikan Allen ke dunia nyata. Allen tergaman dan memandang tommy “ Aku tak setuju,” bantah Allen. “ tapi kau dah sign untuk approvekan, kau tak baca surat permohonan mereka bila kau mengetahui Merlisa terlibat dlam acara Drama tersebut,” tommy menghulur surat permohonan tersebut dan membuat kepastiannya bahawanya mereka dah menjemput artis termuda ikut serta dalam acara drama tersebut. “ Petang nie kita ada meetingkan , so kita akn kemukakan. Aku tak nk punca dia jadi masalah kedua untuk aku dpatkan Merlisa,” balas A llen.

Bilik mesyuarat Persatuan Pelajar.

Kelihatan wakil kelas mula menghadiri seorang demi seorang . Mula mengambil tempat masing-masing untuk tugasan mereka sebelum mengetahui Ketua Majlis Acara dan ajk yang akn terlibat. Tommy membuka pintu dan Allen masuk dengan mukanya serius membuat wakil-wkil kelas terdiam seribu bahasa. “ Kita mulakan dengan Perlantikan Ketua Majlis acara sebelum kita teruskan meeting tentang acara yang akn terlibat,”Allen terus bersuara untuk mempercepatkan proses tersebut seblum melibatkan tntng permohonan dari kelas 2-1. Perbicaraan berlangsung dan permilihan di buat dan setiap wakil kelas mendpaat tugas masing-masing. “ Baik lah kita mulakan dengan acara gerai? Wakil ?,” tommy terus mendpat rekod berapa buah gerai akan di libatkan mengikut kos yang mampu. “ Seterusnya,…” sambung Tommy manakala Allen hanya menunggu dan mendengar. Sehingga tiba acara yang di nanti2kan. “ Baik lah acara drama pendek kelas 2-1, Wakil sila terangkan apa yang perlu di adakan dan di perlukan supaya kita boleh rekod keperluan?,”. kata tommy sambil menjeling Allen yang sedang menanti. “ Baju untuk hero dan heroin dan watak sampingan telah tersedia oleh kelab jahitan dari wakil kelas kami. Dan kami mempunyai pelakon yg terlibat salah satunya….Pelakon termuda Karin , kami menjemput untuk menjadi watak heroin kedua kami,” kata wkil kelas 2-1. “ Saya bantah , setahu saya cite awak hanya memerlukan hero dan heroin dalam satu pasangan kenapa perlu ada heroin kedua?,”allen membalas dengan tanda sindir. “ Itu sebab … permintaan Pelakon tu sendiri , tapi Ketua dan setuju dan saya sendiri dah menjemput dia. Dia ingin mengubah cerita tu dari asal dengan penambahan heroin ke2,” Balas wakil kelas 2-1. “ Tahu berapa kos yang kita perlu bayar untuk ambil org luar?,” Kata Allen. “ itu..,” wakil kelas 2-1 terdiam seketika dan secara tertiba… “ Hello!,” kelihatan seorang gadis yang begitu menarik perhatian memasuki Bilik mesyuarat tersebut. “ Itu Pelakon Karin,” kedengaran suara riuh mula membising di bilik tersebut. Karin melemparkan senyumannya dan mata terus tertumpu pada Allen yang sedang memerhati dia. “ Allen!” Karin terus mendapatkan Allen namun tindakan Karin terhalang oleh tommy. “ Maafkan saya, atas urusan apa CIk Karin datang kesini?” balas tommy. Karin terus tersenyum.

Bilik Persatuan Pelajar

Kaki disilang dengan penuh selesa. Mata melihat sekeliling, bibir di beri kilauan yang sesuai dengan warna kulitnya yang cerah. “ Sila nyatakan atas urusan cik ke sekolah ini,” kata Allen sambil menanti jawapan dari Karin. “ Yeah, Karin datang nie nak tampilkan diri dalam acara sekolah,” balas Karin. Karin bangun untuk mengambil tempat di sebelah Allen. “ Lagipun dah lama kita tak macamnie kan , Allen sayang,” sambung Karin sambil membetulkan posisinya dengan kaki di silang melihatkan betis dan peha yang putih mulus. Allen menahan kekuatannya. “ Maaf kalau ini yang cik mahukan, saya bukan di sini tempat yang bagus,” balas Allen. “ Ohh jadi di mana tempat yang bagus,”jawab Karin sambil melemparkan senyumannya. Tommy masuk ke bilik tersebut untuk memaklumkan mesyuarat telah tamat dan masa untuk pulang. Allen bangun dan meminta Karin untuk balik segera. Karin bangun dan melemparkan senyuman manis pada Allen.

Tommy melihat allen mengeluh dengan panjang sehingga lah erina datang ke bilik tersebut. “ Kenapa dengan Allen?,” erina cuba mendapatkan jawapan dari Tommy. “ Karin datang,” balas tommy. Merlisa yang turut sama mengikut Erina terkedu mendengar nama Karin. Merlisa berubah muka bila mengetahui acara drama yang akn dia berlakon turut serta oleh Karin. Tanpa di bincang dengan baik Merlisa , merlisa tidak halang kerana itu perbincangan wakil kelasnya. Allen bangun dan mencapai begnya dan mengekori tommy untuk pulang bersama. Merlisa yang berada di depannya dia tidak mengendahkan malah dia hanya terus berlalu. Melihat perubahan tersebut Merlisa pasti , Masalah besar telah tiba.

Malam telah tiba, merlisa meminta izin untuk keluar menemani Erina.

MC’D , terlihat tommy tampil dengan pakaian biasanya dan melambai tangan pada Erina di saat mereka tiba. Perjumpaan yang di rancang baik oleh Dua merpati sejoli mungkin akn berjalan dengan baik. Erina mengambil tempat untuk duduk bersebelahan dengan tommy. Merlisa pulak mengambil tempat berhadapan dengan Erina dan di tepi tingkap. “ Ohhhh , sini2!,” jerit tommy bila ternampak kelibat Allen muncul. “ Malam mcmnie panggil , kau tahu tak nie time aku untuk tidur. BUkan senang aku nak tidur kalau tengah free,” kata Allen sambil mengusap rambutnya dan membetulkan sweater hoddienya kerana kesejukan. Merlisa ketika itu sedang berkhayal melihat luar tingkap terkejut melihat bayangan Allen di tingkap tengah melambainya. ‘ Gila agaknya sampai kesini aku bayangkan dia,’ Merlisa menghilangkan bayangan tersebut namun bayangan itu tidak hilang bila dia melihat orang di sebelahnya adalah Allen. “ hehehe,hai mel,” allen menongkat dagu sambil melihat Merlisa yang segan silu dan pipinya kemerahan. Serta merta merlisa menutup mukanya dengan hoddienya . “ Arghhh, comelnya,”melihat gelagat Merlisa membuat Allen lupa segala masalah yang dia alami petang tadi. Tommy dan erina senyum melihat merlisa yang kasar boleh jadi selembut begitu. “ Kalau macam korang borak2lah. Mesti dah lama tk keluar berduakan, kami nk berjalan ke mall. LAgipun esok bukannya sekolah,” balas erina dan menyambut tangan tommy. Mereka gerak meninggalkan Allen dan Merlisa. Rancangan yang di rancang mereka bertiga berjalan lancer untuk setakat ini. Mengimbau kembali rancangan mereka. ‘ Selepas sahaja kes memulangkan baju tersebut , allen dah nekad untuk mendapatkan hati Mel. Maka dia membuat rancangan bersama-sama dengan tommy dan erina. Perbincangan melalui mesej dan chatroom bertiga, akhirnya rancang itu akan berjalan setelah tiba Hari KAntin terbuka sekolah.,’ . Allen tersenyum manis bila mengenangkan balik kegembiraan dan rancangan mereka telah berhsil. “ Emmmmmm,” kelihatan Merlisa tidak selesa untuk berdua cuba untuk bangun tapi kakinya tersandung di kaki meja dan serta merta Allen memegang bahunya. Allen bangun dan cuba keluar dari bangku untuk memudahkan Merlisa keluar. Merlisa melihat sekeliling dan dia melepaskan nafas lega bila tiada siapa melihat accident kecil tdi. “ sekejap,” allen menyambut tangan merlisa dan menarik tangannya keluar dari Restoran tersebut. “ Allen nak bawa Mel ke tempat menarik,” kata Allen sambil melemparkan senyuman kepada Merlisa. Merlisa melihat tangan yang dia genggam. ‘ Begitu lama dan tangannya lebih besar untuk memegang tangan aku yang kecil,’ bisik hati Merlisa. ‘ Tangannya masih sekecil macam dulu , kali terakhir pegang …,’Bisik hati Allen bila mengimbau kenangan silam.

Taman yang di terangi dengan lampu di sepanjang jalan penuh dengan warna warni. Merlisa tergamam, sekian lamanya dia tidak melihat dunia malam, dan akhirnya dai dapat melihat. Allen mengusap kepala Merlisa serta merta bila melihat Merlisa leka dengan pandangan di depannya. Merlisa terkejut dan tunduk. Allen terkejut melihat airmata mengalir di pipi Merlisa. “ Kenapa?,” kata Merlisa dengan penuh sedu. “ Kenapa sekarang Allen nak datang? Sekian lama MErlisa berhrap. Kenapa hati nie masih sakit ? Kenapa allen buat semua nie?,” sambung Merlisa lagi untuk mendapat kepastian dari Allen. Allen memegang tangan Merlisa dan membawa merlisa ke tempat lain untuk mudah mereka berdua dan berbincang secara peribadi.

Bangku yang tidak di duduki oleh sesiapa serta merta menjadi pilihan mereka dan Merlisa hanya mampu diam. Allen dongak ke langit dan memberi kata putus bagi soalan Merlisa. “ Allen tunggu Merlisa sekian lamanya. Menanti agak bintang di langit turun dan bertahta semula di hati Allen. Tanpa sedar, Merlisa datang dan memberi Allen harapan utk dapatkan Merlisa,” sambil memandang Merlisa. Allen bangun dan melutut di hadapan Merlisa, memegang kedua tangan milik Merlisa dan merebah kepalanya di peha Merlisa. MErlisa tergamam dan kedengaran suara tangisan halus . “ Allen?,”Merlisa memanggil. “ Allen rindu, Allen begitu rindu, Allen mahukan MErlisa semula. Tolong hadir semula di dalam hati Allen,” balas Allen dengan tangisannya. “ Allen?,” Merlisa tunduk dan dahi mereka bertemu. “ Mel pun rindukan Allen,” balas merlisa sambil senyum. Allen memegang pipi merlisa dan serta merta bibirnya menyentuh bibir Merlisa. Pipi merlisa kemerahan dan bibirnya yang di beri sedikit sentuhan Lip Balm. Mata mereka bertentangan dan untuk seketikanya Merlisa membalas ciuman tersebut dan menitis airmata.


Ep 3
Author Image

Kakemama
Assalamualaikum, saya masih baru dalam bidang penulisan. Hobi saya sekian usia saya di zaman sekolah menengah lagi untuk menulis sebuah cerita hanya untuk hiburan hati. Ini hasil cerita saya sendiri , sumber ilham dari sebuah cerita anime. Ye, saya merupakan peminat manga/komik dari animasi Jepun dan juga peminat Anime. Novel yang ringkas ini karya saya yang entah keberapa tapi karya pertama saya memasuki ke dalam website ini. Jadi, tiada kena mengena dengan perasaan dan hati pembaca yang lain. Cuma ini kisah remaja sekolah dan saya tidak mengambil mana-mana pengalaman cerita hidup sesiapa.

No comments:

Post a Comment

Kembali Ke Atas